۲۹ آذر در دنیای علم چه خبر؟

تقویم علم؛

۲۹ آذر در دنیای علم چه خبر؟

تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد.

 به گزارش خبرگزاری آرتیو، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز 29 آذر برابر با 19 دسامبر را ورق می‌زنیم.

 

***

لینولئوم 

نوزدهم دسامبر ۱۸۶۳ میلادی برابر با 29 آذر ۱۲۴۲ خورشیدی، فردریک والتون از لندن، انگلستان، اختراع خودش یعنی لینولئوم را باهدف بهبود در ساخت پارچه‌های کف‌پوش ثبت کرد. والتون به‌طور اتفاقی متوجه پوست لاستیکی و انعطاف‌پذیر روغن بزرک (لینوکسین) شد که روی قوطی رنگ روغنی تشکیل شده بود و فکر کرد که این ماده ممکن است بتواند جایگزین مناسبی برای لاستیک هندی باشد. لاستیک هندی همان لاستیک طبیعی یا کائوچو است که از صمغ داخلی یک درخت گرمسیری به نام درخت لاستیک به‌دست می‌آید. لینولئوم یا مشمع کف، برای پوشش کف ساختمان و همچنین چاپ هنری یا انتقال طرح روی سطوح مختلف استفاده می‌شود و از موادی مثل روغن بزرک، کلوفان کاج، خاک چوب‌پنبه و خاک‌اره به‌عنوان ماده اصلی ساخته می‌شود.

 ۲۸ آذر در دنیای علم چه خبر؟

اولین رایانه شخصی

نوزدهم دسامبر ۱۹۷۴ میلادی برابر با 29 آذر ۱۳۵۳ خورشیدی، ریزرایانه پیشگام التیر ۸۸۰۰ برای اولین بار در ایالات متحده به‌عنوان یک کیت رایانه‌ای که «خودتان می‌توانید آن را بسازید»، به قیمت ۳۹۷ دلار به فروش رسید. التیر ۸۸۰۰ را به‌عنوان اولین رایانه‌ای می‌شناسند که با نام رایانه شخصی شناخته شد. این رایانه، محصول خلاقیت اِد رابرتز، مهندس بازنشسته نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا بود که شرکتی با عنوان میتس را اداره می‌کرد.

 ۲۸ آذر در دنیای علم چه خبر؟

کاشف بیماری آلزایمر

نوزدهم دسامبر ۱۹۱۵ میلادی برابر با 29 آذر ۱۲۹۴ خورشیدی، آلویز آلزایمر، روانپزشک آلمانی که بیماری آلزایمر را تشخیص داد درگذشت. در نوامبر ۱۹۰۱، یک بیمار زن ۵۱ ساله با علائم زوال عقل در بیمارستان فرانکفورت که دکتر آلزایمر در آنجا کار می‌کرد، بستری شد. در جلسه‌ای با روانپزشکان آلمانی در نوامبر ۱۹۰۶ برگزار شد، آلزایمر در مورد این بیمار گزارش داد. عنوان سخنرانی او «در مورد یک اختلال عجیب در قشر مغز» بود. بعدها،  به پیشنهاد امیل کریپلین، زوال عقل پیش‌از پیری به‌عنوان «بیماری آلزایمر» شناخته شد. این بیماری یک اختلال پیشرونده و تخریب‌کننده است که بر مغز تأثیر می‌گذارد. اولین علائم این بیماری از دست‌دادن حافظه، ناتوانی در تفکر و درک و تغییر تدریجی رفتار است و مرگ بین ۸ تا ۲۰ سال از شروع بیماری رخ می‌دهد.

 ۲۸ آذر در دنیای علم چه خبر؟

مخترع هواچرخ

نوزدهم دسامبر ۱۹۳۶ میلادی برابر با 29 آذر ۱۳۱۵ خورشیدی، خوآن د لا سیروا، مهندس هوانوردی اسپانیایی درگذشت. او در سال ۱۹۲۳ هواچرخ را اختراع کرد که سلف هلیکوپتر (بالگرد) بود. این هواچرخ برخلاف هلیکوپترهای بعدی، نمی‌توانست به‌صورت عمودی بلند و در هوا معلق شود. درواقع، هواچرخ نوعی هواگرد با بال متحرک است که برخلاف بالگرد، نیروی موتور در آن، فقط صرف پیشراندن می‌شود. شکل ظاهری هواچرخ بسیار شبیه به بالگرد است ولی از نظر اصول پرواز با آن تفاوت دارد. پروانه بزرگ در هواچرخ همواره در شرایط خودگردی است و به‌همین‌دلیل حتی اگر موتور خاموش شود هواچرخ دچار واماندگی نمی‌شود. دلا سیروا درحالی‌که فقط ۴۱ سال داشت در یک سانحه هواپیمای بال ثابت جان باخت.

 ۲۸ آذر در دنیای علم چه خبر؟

مخترع دستگاه تداخل‌سنج

نوزدهم دسامبر ۱۸۵۲ میلادی برابر با 29 آذر ۱۲۳۱ خورشیدی، آلبرت آبراهام مایکلسون فیزیک‌دان آمریکایی‌آلمانی به‌دنیا آمد. او برای فعالیت‌هایش در اندازه‌گیری سرعت نور و آزمایش معروف مایکلسون‌مورلی می‌شناسند. مایلکسون در سال ۱۹۰۷ به‌عنوان اولین دانشمند آمریکایی، برنده جایزه نوبل شد.  او با اختراع ابزاری که «تداخل‌سنج» نامیده می‌شد شروع به اندازه‌گیری سرعت نور کرد و با اندازه‌گیری این سرعت در جهت‌های مختلف نشان داد که سرعت نور مستقل از سرعت منبع نور است و در نتیجه این نظریه که امواج نوری در محیطی بنام «اتر» در فضا جریان دارند، بی‌اعتبار است. اینشتین بر پایه تحقیقات مایکلسون موفق شد نظریه نسبیت را ارائه کند.

 ۲۸ آذر در دنیای علم چه خبر؟

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "۲۹ آذر در دنیای علم چه خبر؟" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "۲۹ آذر در دنیای علم چه خبر؟"، کلیک کنید.